На форуме: 10 ноября 2010
Поблагодарил(а) : 0
Поблагодарили 8 раз(а) в 8 сообщениях
Щось затихла тема,4й рік нема нових повідомлень.
Спробую підняти, це ж така приємна гарноквітуча рослина,та й росте майже без проблем. Цвіте восени, коли мало вже квітів, можна до певної міри термін зацвітання регулювати, і якщо у прохолоді - дуже довго цвіте.
Нерина у мене росте уже давно, коли придбав - відомостей про неї майже не було. Так що довелось експериментувати.
Дістались мені дві цибулини весною, одна з корінням, одна без.
Посадив їх одразу у велику (10 л.) ємкість. У тої що з корінням досить швидко виріс пучок листя, безкоренева відставала. Як минули
заморозки виніс у сад, на пряме сонце, і там вони стояли аж до осені. Десь у серпні почали поступово жовкнути нижні весняні листочки, та на заміну їм виросло трохи нових. У жовтні перша пустила стрілку, та що без коріння - ні. Стрілка росла дуже довго, приблизно місяць, тому довелось занести у приміщення, щоб заморозки не ушкодили. Нарешті в листопаді вона зацвіла і рожеві квітки тримались дуже довго.Квіти нерини боудена мають дуже ніжний запах карамелі. Поверхня пелюсток виблискує, іскриться на світлі, ніби обсипана діамантовим пилом.
Після цвітіння все листя пожовкло і я її заніс у неопалюване приміщення, де рослина відпочивала до весни, дуже рідко зволожувана, щоб не пересохло коріння. Навесні, як потепліло у березні, у нерини з"явились кінчики нового листя, тоді знову почав
зволожувати, і далі все так само. Восени вона уже дала три стрілки
та купу діток.
Часто читаю повідомлення на різних форумах про те, що не цвіте,не збільшується цибулина і т.д. Деякі квітникарі у нас повіддавали мені свої нерини, бо їм так і не вдалося добитись цвітіння.
Основна помилка - тримати рослину взимку у теплі та щедро поливати. Цей вид нерини дико росте на сході Капланду у горах, де взимку посуха та холодно, дощі випадають весною і літом) і тому належить до групи літньоростучих на відміну від нерини джернсейської та її численних
сортів (вона росте на заході Капланду, де дощі падають восени і зимою) - от у неї період спокою влітку, а листя з"являється восени
і росте зимою і навесні. Цвіте ж джернсейська теж восени. От їх і в літературі і на форумах постійно плутають. Дійсно, джернсейську
пересаджують влітку - бо у неї тоді не яскраво виражений період спокою. Нерину боудена не можна в цей час пересаджувати, бо вона готується до цвітіння. ЇЇ за потребою можна розсадити в грудні, після відмирання листя. Друга причина відсутності цвітіння - рясні поливи н. боудена зимою викликають непотрібний ріст листя, а тримання її у теплі - відсутість періоду спокою. В таких випадках цибулина виснажується, або ж впадає в сплячку навесні. Нормальний ріст починається аж наприкінці весни чи влітку. Тоді рослині не вистачає часу на активну вегетацію і вона не цвіте.
Подібні збої ритму розвитку доводиться виправляти протягом 2-3 років.