На форуме: 06 апреля 2008
Поблагодарил(а) : 453
Поблагодарили 376 раз(а) в 376 сообщениях
Які ГОРТЕНЗІЇ і як слід укривати на зиму ( іх сторінки колег у фнйсбук) :
Коли вкривати гортензії?
Волотисті та деревовидні гортензії ми не вкриваємо взагалі і не обрізаємо восени.
Можна зрізати тільки квіти, щоб не них не навалило снігу.
Хоча багато садоводів залишають квіти для зимової краси в саду.
Вкриваємо ми тільки великолистові гортензії, бо у них можуть вимерзнути квіткові бруньки.
Восени це рідко буває, бо бруньки закриті і рослина готується до зимового сну.
Як правило, бруньки вимерзають весною.
Тому, восени не потрібно сильно поспішати з укриттям.
Осінь зараз тепла.
Вдень ще до 13 градусів у нас на Харківщині. В більшості регіонів ще більше.
Дивіться по прогнозу. Якщо вночі стійкі мінуси, то накидуйте на ніч агроволокно, а вдень прибирайте.
Гортензія до мінус 3 градусів точно витримує і все норм. Більше не перевіряла.
На своїх гортах поки пригнула пагони до землі, щоб вони звикали до такого положення.
Пишу як я вкриваю на півночі Харківської області.
Клімат у нас для горт дуже складний: спека влітку з висушуючими вітрами і відсутністю дощів та сильні вітри взимку з морозами без снігу і температурними гойдалками.
Завжди гортензії пригинаю, а не вкриваю у вертикальному положенні, бо тепло йде від землі і ще тривалий час під укриттям буде тепліше, ніж повітря навколо.
Якщо потім зверху ляже сніг, то взагалі супер - це і буде тепла шубка для рослин. Під снігом температура може бути на 5-15 градусів вища, ніж навколо. Звичайно, що мова про мінусові температури, а не плюсові.
Але, то якщо повезе з сніжною зимою.
Само укриття рослини не гріє. Воно може тільки захистити рослини від крижаного дощу або вітру, який висушує вологу з стебел рослин.
А також від зайвої вологи.
Як мінімум ще тиждень, вкривати не буду.
Прибрала суницю, що розрослась під кущі гортензії, зачистила всі бур'янчики.
Під укриття планую просипати суху дрібнесеньку соснову кору, щоб було менше вологи під укриттям від землі і потім вже буду накривати білим агроволокном 50 г/м2 в 2-3 шари.
Тим більше, я мульчую кущі такою корою, тож не прийдеться насипати її весною. Вже буде під кущем.
Може ще зверху тент або синтетичний мішок з під цукру, подивимось по ходу справи.
Чим обробляти?
Перед укриттям можна обприснути пагони Медян Екстра або Біошок. Це засоби на основі міді.
Більше нічим обробляти не потрібно.
На фото: поки пагони просто пригнуті важкими предметами до землі і все. Які знайшлись під рукою.
Краще за все чимось пришпилити. То найкращий варіант.
Фото із повідомлення: